Estetik Porselen

Porselen birden fazla metalin metal olmayan başka elementler ile birleşerek  yüksek ısılarda işlenmesi ve sinterlenmesi sonucu oluşan inorganik bir maddedir.

Genel Bakış

Porselen; tümü killi topraktan yapılmış veya daha açık bir deyimle kil ihtiva eden ham maddelerden üretilmiş ürünlerin oluşturduğu büyük seramik grubunun bir elemanıdır. Porselenler kaolin, kuvars ve feldispat maddelerinden üretilir. Kaolin, porselen hamurunun kolay yoğurulmasını, şekil almasını ve rengini sağlayan hammaddedir. Kuvars ise, iskelet yapıcı hammadde olup, camsı faz oluşumunu sağlayan feldispat içinde önemli bir oranda çözünerek, porselen hamurunun sert, camsı, ısıya ve kimyasal etkilere dayanıklı olmasını sağlar.

Porseleni oluşturan üç ana madde kuartz,kaolin ve feldspardır. Dişhekimliğinde çok yaygın olarak kullanılan porselen diş ve seramik dolgular,kaplamalar yada protezler,ortodontik tellerde ve bağlantı aparatlarında da kullanıma sunulmuştur. İçerdikleri ana maddelerin oranı incelendiğinde diş hekimliği porselen sistemlerinin çoğunluğu feldspar  içerdikleri için feldspatik porselen olarak adlandırılırlar.

Diş hekimliğnde kullanılan porselenlerin pişirilme ısıları yaklaşık olarak 900-1300 C arasındadır.Dental porselenlerin desteklendiği farklı alt yapı yada taşıyıcı sistemler vardır.Porselen diş bu alt yapı destekleri olmadan çok kırılgan ve kullanımı mümkün değildir.Alt yapı destek maddesi olarak;

Mika (Dicor),                                            Işık geçirgenliği yok

Platin foli (sunrise)                                  Işık geçirgenliği yok

Elektroforetik altın (galvano)                    Işık geçirgenliği yok

Kıymetsiz metal alaşımlar (Cr,Co,Ni)       Işık geçirgenliği yok

Kıymetli alaşımlar (Au-Pl)                        Işık geçirgenliği yok

İnfiltre cam seramikler (İnceram)              Işık geçirgenliği var

Cam seramikler (Empress)                       Işık geçirgenliği var

Polikristalin seramikler (Zirkonya,Alumina)     Işık geçirgenliği var

 Bu çalışmalarda metal alt yapı ile kullanılanlar diş hekimliğinde metal-seramik olarak diğerleri ise metalsiz yada tam porselen diş olarak isimlendirilir.Tam seramik çalışmalarda seramik destek alt yapının üzerine porselen çalışılır yada kaplanır.Bir başka anlatımla seramiğin üzerine porselen giydirilir.

Tüm bu işlemler ve farklı alt yapı maddelerinin üretimi yapan dental firmalar farklı isimlendirme çalışmalarına gitmişlerdir. belirli firmalar tarafından üretildikleri için genellikle dişhekimliğinde firmaların ticari ismi ile anılırlar.

Hastaların bu kavram karışıklığından kurtulması için hazırlana bu yazıda bu markalardan ve içeriklerinden bahsetmek faydalı olacaktır.

Cam seramikler ve infiltre cam seramikler

İnceram           VITA

IPS Emax        IVOCLAR

IPS Empress    IVOCLAR

Alumina oksit  PROCERA

Son yıllarda oldukça popular olan ve çok yaygın porselen diş alt yapı maddesi olarak kullanılan zirkonyum oksit ise Zirkonya olarak adlandırılır.Oldukça sert bir alt yapı maddesi olduğu için bilgisayar destekli milleme makinalarında CAD-CAM (Computur aided design-computer aided manufacturing) teknolojisi ile zirkonya blokları şekillendirilerek istenilen porselen dişlerin alt yapıları üretilir.

Maksimum düzeyde hassasiyet ile üretilen bu alt yapı maddeleri ağız içinde şekillendirilmiş olan doğal dişlere en iyi uyumu ve adaptasyonu sağlar. Diş hekimliğinde doku dostu alt yapı maddelerinin tercih edilmesi uzun dönem başarının temel anahtarıdır. 

Alt yapı maddeleri olarak kullanılan metalsiz seramikler yada zirkonyaların ışık geçirgenlikleri yapılan porselen dişlerin daha doğal algılanmasını ve estetik başarının sağlanmasında çok önemlidir.

Estetik Porselen Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Son yıllarda geliştirilen porselen laboratuvar cihazlarının yardımı ile seramiklerin alt yapıları baskılanmış porselen diş maddesinden yapılır hale gelmiştir. Empress olarak adlandırılan Şeffaf tasarlanmış olan bu porselenler sağlamlık için metal kullanılmadığından, doğal diş minesi ile birebir aynı ışık geçirgenliğine ve doğallığına kavuşmuştur.

Empress yada zirkonya uygulamalarda tam renk uyumunun sağlanması,daha ince bir görüntü ve üstün naturel görünüm estetik beklentilerin çözümü olmuştur. Empress uygulamaların doku uyumunun çok iyi olması, alerji yapmamaları ve diş eti uyumlarının yüksek olması aranılan özelliklerdir.Unutulmamalıdır ki estetik, diş diş eti uyumunun fonksiyonla birleştirilmesiyle mümkün olacaktır.

Porselen diş nedir sorusunu porselen diş uygulamasının faydalarını sıralayarak yanıtlamak da mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda porselen diş, diş bozukluklarını gideren, estetik bir görünümün sağlanmasını sağlayan, çene kapama ve asimetrik kapanma bozukluklarını gideren bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra porselen diş, diş kaybı yaşanan bölgelerin doldurulmasında da etkili olarak kullanılmaktadır. Porselen diş uygulaması şayet doğru bir ortamda ve doğru kişiler tarafından yapıldıysa oldukça faydalı bir uygulamadır.
Porselen diş yapımı fiyatları çeşitlerine de değişkenlik göstermektedir. Günümüzde yaprak kaplama, metal kaplama full porselen kaplama ve zirkonyumkaplama olmak üzere 4 çeşit diş kaplama yöntemi bulunmaktadır. Hepsi de porselen diş kaplamanın çeşitleridir ve bu kaplamaların kişiye avantajları olduğu gibi de-avantajları da bulunmaktadır. Ancak tüm çeşitleri de uygun görülmesi durumunda her yaş gurubu kişiye yapılabilmektedir. Ancak her dişe ya da tüm diş sorunlarını gidermek için her dişe yapılmamaktadır. Arka ön ve yan dişlerinize göre özel kaplamalar bulunmaktadır. Çoğunlukla estetik açıdan sorun olan dişlerin düzeltilmesi ve güzel görünmesi için yapılsa da porselen diş kaplama çoğu zaman diş sorunlarının düzeltilmesi için de yapılabilmektedir. Genel amacı diş sorunlarını gidermek ve estetik görünüm açısından daha güzel ve iyi görünmesini sağlamaktır. Eğer sizlerin de diş sorunların yada dişinizle ilgili estetik kaygılarınız varsa, porselen diş kaplam uygulaması yapan diş merkezimizde, diş kaplamaya dair gerekli bilgileri alabilir, diş ve ağız sağlığı ekibimize gerekli muayeneleri olarak, uygun görülmesi durumunda, porselen diş kaplama yaptırtabilirsiniz.
Porselen diş yapımı fiyatları, uygulamayı yapacak sağlık merkezine ve uygulamanın sürecine göre değişkenlik göstermektedir. Sağlık merkezimizi bu konuda sizlere gerekli bilgileri kaplama yapmadan önce ayrıntılı bir şekilde vermektedir. Porselen diş kaplamalar metal kaplama göre daha hoş ve estetik göründüğü için diş kaplama süreçleri 2 ile 3 seans arasında değişmektedir. Üstelik porselen kaplamalar metallere göre daha uzun ömürlü olmaktadır. Dişin kişinin ağız yapısına uygun olarak yapılması ve dişinhassas ayarlarının yapımı klinik ortamlarda yapıldığından dolayı en önemli süreç laboratuvar ortamı olmakta ve uzun zaman almaktadır Porselen diş yapımı mercek altına alındığınızda, ne kadar meşakkatli ve özen gerektiren bir uygulama olduğunu görebilirsiniz.
Porselen diş son zamanlarda en çok yapılan diş uygulamaları arasında yer almaktadır. Parlak bir diş yapısı elde etmek ve estetik bir görünüm elde edilmek amacıyla bu uygulama son zamanlarda fazla bir şekilde tercih edilmektedir. Porselen diş nedir sorusu esasında porselenin özelliğiyle doğrudan ilgilidir. Bu doğrultuda porselen diş; pek çok nedenden ötürü tek olarak ya da çene kemiğinin tamamın uygulanan protez uygulamasıdır. Porselen dişler, estetik bozuklukların giderilmesinde, kaybedilen dişlerin yerinin doldurulmasında, çiğneme bozukluklarının giderilmesinde ve asimetrik kapanma bozukluklarının giderilmesi noktasında etkili bir şekilde kullanılmaktadır.
Porselen diş nedir sorusunu porselen diş uygulamasının faydalarını sıralayarak yanıtlamak da mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda porselen diş, diş bozukluklarını gideren, estetik bir görünümün sağlanmasını sağlayan, çene kapama ve asimetrik kapanma bozukluklarını gideren bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra porselen diş, diş kaybı yaşanan bölgelerin doldurulmasında da etkili olarak kullanılmaktadır. Porselen diş uygulaması şayet doğru bir ortamda ve doğru kişiler tarafından yapıldıysa oldukça faydalı bir uygulamadır.

    Randevu Oluşturun

    Aşağıdaki formu doldurarak ya da müşteri hizmetlerimizi arayarak doktor randevusu oluşturabilirsiniz. 0 850 333 0388

    Acil Durumlar

    Lütfen herhangi bir ağız ve diş sağlığı sorununuzda bizi arayıp güler yüzlü personelimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.

    Çalışma Saatleri

    Pazartesi – Cuma 10.00 – 19:00
    Cumartesi 10.00 – 15.00
    Pazar: KAPALI
    Dr. Dt. Arman Duraduryan
    Di̇ş Heki̇mi̇ - Peri̇odontoloji̇

    1973 yılında İstanbul’da doğdu. 1991 yılında İstanbul Nişantaşı Anadolu Lises’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu. 2002 yılında ise aynı üniversitenin Periodontoloji Ana Bilim Dalı’ndan mezun oldu. 2004 yılından beri kendi muayenehanesinde hizmet vermektedir.

    Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Diş Hekiminin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. Daha Fazla Bilgi İçin Bize Ulaşın

    google