- Home
- Departments
- Kök Kanal Tedavisi
Kök Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, ihmal edilmiş ve tedavisi düzgün bir biçimde yapılmamış diş çürüklerinde, iltihaplanmış ve çürümüş dokunun diş içerisinden temizlenerek açılan kanala dolgu maddesi eklenmesi işlemidir.
- Kanal tedavisi, ihmal edilmiş ve tedavisi düzgün bir biçimde yapılmamış diş çürüklerinde, iltihaplanmış ve çürümüş dokunun diş içerisinden temizlenerek açılan kanala dolgu maddesi eklenmesi işlemidir.
- Kanal tedavisindeki yanlış uygulamalar diş kaybına neden olurken, endodonti uzmanlarının dikkatli ve titiz çalışmasıyla yapılan kanal tedavileri sayesinde dişler sağlığına kavuşur ve uzun ömürlü bir sonuç elde edilir.
Genel Bakış
İleri seviyede enfekte olmuş veya çürümüş dişin onarılması ve kurtarılması için uygulanan, dişin sinir ve canlı kısım olan pulpanın alınması ve oluşan boşluğun doldurulmasıyla sonlandırılan tedavi yöntemine kanal tedavisi denir. Kanal tedavisi hastanın diş kaybı yaşamasını önleyerek, uzun yıllar boyunca çiğneme fonksiyonunda herhangi bozulma olmadan dişi kullanmaya devam etmesini sağlayabilmektedir. Erken başlanması, bu tedavi yöntemiyle dişin kurtarılması açısından çok önemlidir. Zira ihmal edilmesiyle enfeksiyon çevre dişlere yayılmakta ve ayrıca dişin kurtarılması da imkansız hale gelmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastanın dişinin sağlık durumuna bağlı olarak tek veya çift seansta tamam kanal tedavisi, ilk aşamada diş hekiminin diş kök kanallarını incelemek ve çevre kemik dokuda herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını görmek için röntgen çekimiyle başlar. Röntgenin incelenmesinin ardından tedaviye karar veren diş hekimi ilk aşamada lokal anestezi uygular ki, bazı hastalarda sinir öldüğü için anesteziye gerek olmamasına karşın çoğu zaman hasta psikolojisini rahatlatmak adına küçük dozda anestezi uygulanmaktadır. İkinci aşamada ise bakterilerin yoğunlaştığı pulpa, çürümeye başlayan sinir dokusu ve bu bölgedeki enfeksiyon görülen diğer dokuların dişten uzaklaştırılması için dişin içine delik açılır. Açılan delikle birlikte temizlik işleminin etkin bir biçimde yapılması adına kanalın genişletilmesi gerekebilir.
Kanal genişletme işleminde diş sinirleri alındığı için hastanın törpüleme suretiyle gerçekleştirilen kanal genişletme işleminden herhangi bir acı veya ağrı duyması söz konusu değildir. Tamamen temizlenen dişin sızdırmaz hale getirilmesi için birkaç gün beklenmesi gerekebilir ve bu süre ayrıca hekimin diş içine uygulayacağı solüsyonlar sayesinde enfeksiyonun tekrarlama ihtimalini de ortadan kaldıracaktır. Son aşamada ise tamamen temizlenen dişin doldurulmasına geçilmektedir. Bu doldurma işlemi yeni enfeksiyon oluşumu önler ve ayrıca dişe mukavemet kazandırır. Özel maddelerle diş kanalları ve boşluğun tamamı doldurulduktan sonra dişteki hasara bağlı olarak doldu işlemi yapılarak kanal tedavisi sonlandırılmış olur. Son aşamadaki restorasyon işleminin titizlikle yapılması, kanal tedavisi başarısını doğrudan etkileyeceği için dolgu veya diğer restorasyon yöntemlerinin dikkatlice seçilmesi ve kusursuzca uygulanması gerekir.
Günümüzde %95 üzerinde başarı oranına sahip bir tedavi yöntemi olan ve böylelikle hastanın uzun yıllar boyunca problem yaşamadan dişini kullanmasına olanak tanıyan kanal tedavisi neticesinde pek çok hasta tedavi gören dişini ömür boyu kullanabilmektedir.
Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
* Diş sinirlerine kadar kırılmalar yaşanan travmalarda,
* Diş sinirlerine kadar ilerlemiş çürüklerde,
* Ortodonti tedavisi sırasında fazla basınca dayanamayarak canlılığını yitirmiş dişlerde,
* İlerlemiş diş eti problemlerinde,
kanal tedavisine başvurmaktadır.
Tüm Hizmetlerimiz
- 20’lik Diş Çekimi
- Ağız Bakımı(Diş ve Diş Eti Bakımı)
- Diş Bakımında Lazer Tedavisi
- Diş Beyazlatma
- Diş Dolgusu
- Diş Eti Hastalıkları
- Estetik Porselen
- Gömülü Yirmi Yaş Dişi Tedavisi
- İmplant Tedavisi
- Kök Kanal Tedavisi
- Köprü Uygulaması
- Lamina Uygulamaları
- Pembe Estetik
- Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Tedavi)
- Subgingival Küretaj
- Tam Diş Protezi
- Yumuşak Di̇ş Eti̇ Ve Sert Doku Greft Uygulamaları
- Zirkonyum Porselen Kronlar
Acil Durumlar
Lütfen herhangi bir ağız ve diş sağlığı sorununuzda bizi arayıp güler yüzlü personelimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Çalışma Saatleri
1973 yılında İstanbul’da doğdu. 1991 yılında İstanbul Nişantaşı Anadolu Lises’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu. 2002 yılında ise aynı üniversitenin Periodontoloji Ana Bilim Dalı’ndan mezun oldu. 2004 yılından beri kendi muayenehanesinde hizmet vermektedir.
Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Diş Hekiminin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. Daha Fazla Bilgi İçin Bize Ulaşın