Total (Tam Diş ) Protezi

Total (tam diş) protezi nedir, hangi durumlarda kullanılır?

Tam diş protezler çürük, travma,kemik erimesi gibi sebeplerle tüm tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda alt ve üst çeneye dokudan destek alarak oturan hareketli protezlerdir.

Genel Bakış

Diş protezleri doğal diş yapısı bozulan kişilerin dişlerinin düzeltilmesi ya da farklı sebeplere bağlı olarak eksilen dişlerin tamamlanması için kullanılan yapay dişlerdir. Uygulanan diş protezleri diş dokularının sağlıklı olmasına yarar sağlamanın yanı sıra, estetik görünümün kazanılması ve dişlerin fonksiyonlarını eksiksiz yerine getirebilmesine olanak sağlamaktadır. Günümüzde kadın-erkek her yaştan bireye uygulanabilen diş protezleri, kaybolan çiğneme fonksiyonunun yeniden kazanılması ve kaybolan yüz estetiğinin geri kazanılmasını hedefler.

Diş kayıplarının sebepleri arasında diş etinde meydana gelen hastalıkların zamanında tedavi edilmemesi ve kazalar sonucu oluşan kayıplar ilk sıralarda yer almaktadır. Tüm bu sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan kayıplar, farklı çeşitlerde kullanıma sunulan diş protezleriyle giderilmekte, kaybedilen dişlerin yerine daha estetik ve fonksiyonel dişler kazanılmaktadır. Diş kayıpları gerek estetik yönden bozulmalara, gerekse diş kayıpları sebebiyle ortaya çıkan konuşma ve ifade bozukluklarına da sebep olmaktadır. Diş protezleri bu tür sorunların giderilmesi sebebiyle hastaya psikolojik destek de sağlar

Total (Tam Diş) Protezi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Total protezleri özel yapıştırıcılar ile yapıştırılması bazı durumlarda şikayetleri azaltsa da bu sorunu ortadan kaldırmanın en iyi yöntemi implant üstüne özel tutucular ile uygulanan, halk arasında çıtçıtlı protez olarak tanımlanan overdenture protezlerin yapımıdır.
Mevcut kemik miktarına göre karar verilmektedir. Çoğunlukla 2-4 implant kullanılmaktadır. Hem implant hem dokudan destek alan bu protezlerde konuşurken ağızdan çıkma, yemek yerken oynama sorunları çözülmekte aynı zamanda protez vurukları oldukça azalmaktadır.
Bu protezler ortalama 5 seans sürmekte ve toplamda 10-15 günde bitmektedir. Provalar esnasında dişlerin rengi, şekli hasta ile beraber, hastanında istekleri göz önüne alınarak ayarlanmaktadır.
Bu protezlerin geceleri uyumadan önce mutlaka çıkarılması ve su dolu bir kapta bekletilmesi önerilmektedir. Hiç çıkartılmayan protezler damaklarda mantar enfeksiyonu gibi hastalıklara sebep olabilmektedir. Çıkarıldıklarında da peçeteye sarılıp kuru ortamda bekletilmemeli, su dolu bir kap içinde bekletilmelidirler. Özel temizleyici tabletler hasta isteğine bağlı olarak suya atılabilir. Ancak protezlerin fırça ile mekanik temizliği de hasta tarafından mutlaka günde 2 kez yapılmalıdır.Hatta her yemekten sonra çıkarıp yıkamadan, uzun dönem renk değişimi olmadan kullanmalarına yardımcı olacaktır.
Total protezlerin kullanımı ile ilgili kesin bir süre vermek doğru olmaz. Hastanın ani kilo kaybı veya kemik erimesi gibi sebeplerle protezinde bollaşma meydana gelebilmektedir.
Hastanın protezinde diş aşınması veya kullanım ile ilgili sorunları yoksa özel besleme materyalleri ile protez tekrar damaklara uyumlanabilir. Protez kırılması veya diş düşmesi gibi sorunlarda tamir edilebilmektedir.. Tamir edilen protez 1-2 gün içinde hastaya teslim edilmektedir.

    Randevu Oluşturun

    Aşağıdaki formu doldurarak ya da müşteri hizmetlerimizi arayarak doktor randevusu oluşturabilirsiniz. 0 850 333 0388

    Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Diş Hekiminin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. Daha Fazla Bilgi İçin Bize Ulaşın

    Acil Durumlar

    Lütfen herhangi bir ağız ve diş sağlığı sorununuzda bizi arayıp güler yüzlü personelimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.

    Çalışma Saatleri

    Pazartesi – Cuma 10.00 – 19:00
    Cumartesi 10.00 – 15.00
    Pazar: KAPALI
    Dr. Dt. Arman Duraduryan
    Di̇ş Heki̇mi̇ - Peri̇odontoloji̇

    1973 yılında İstanbul’da doğdu. 1991 yılında İstanbul Nişantaşı Anadolu Lises’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu. 2002 yılında ise aynı üniversitenin Periodontoloji Ana Bilim Dalı’ndan mezun oldu. 2004 yılından beri kendi muayenehanesinde hizmet vermektedir.

    google